Laatst bijgewerkt op 6 mei 2020.

Adrafinil en modafinil zijn beide populaire moderne stimulerende nootropics, die erom bekend staan ​​dat ze de denkkracht een boost geven en vermoeidheid en slaperigheid tijdelijk uitbannen.

Hoewel het verwante stoffen zijn die vrijwel dezelfde effecten hebben, zijn ze ook op een aantal belangrijke manieren verschillend.

Hier is een vergelijking die u kan helpen beslissen welke voor u geschikt is.

Begin met de basis: een overzicht van Eugeroics

Adrafinil en modafinil worden beide beschouwd als eugeroïsche middelen, of middelen die de waakzaamheid bevorderen, die werken door langdurige mentale opwinding te bevorderen.

Dit onderscheidt ze van traditionele stimulerende middelen zoals cafeïne of amfetaminen, die de waakzaamheid bevorderen door de algehele fysiologische of nerveuze activiteit door het hele lichaam te verhogen.

Eugeroica is een relatief nieuwe klasse geneesmiddelen, ontwikkeld in de jaren 70 als een behandeling voor narcolepsie en andere slaapstoornissen. Hun werking is veel specifieker dan die van andere stimulerende middelen, voornamelijk gericht op chemische hersensystemen in de hypothalamus en amygdala in plaats van op het zenuwstelsel als geheel.

Omdat hun effecten niet gebaseerd zijn op het verhogen van de algehele psychomotorische activiteit, werken eugeroica geleidelijker, zorgen ze voor een “soepelere” energie en slijten ze zachter dan andere stimulerende middelen. Dit elimineert een groot deel van de agitatie en euforie die gepaard gaan met amfetaminen, evenals de rebound-uitputting en “crash” die typisch zijn voor door stimulerende middelen geproduceerde slaapgebrek.

De hersenspecifieke werkingsmechanismen die eugeroica in staat stellen alertheid te bevorderen, maken ze ook uitzonderlijk effectieve cognitieve versterkers.

Het zijn zeer populaire smartdrugs geworden, die veel off-label worden gebruikt door studenten, ploegenarbeiders en anderen die geïnteresseerd zijn in het verlengen van de waakzaamheid en energie terwijl ze op cognitief topniveau presteren.

Uitgebreid onderzoek heeft bevestigd dat zowel adrafinil als modafinil krachtige noötropische capaciteiten hebben, waardoor cognitie, geheugen en humeur verbetert bij zowel slaaparme als niet-vermoeide mensen.

Eugeroics zijn van onschatbare waarde voor de behandeling van slaapstoornissen zoals narcolepsie, obstructieve slaapapneu en ploegendienstsyndroom, omdat ze overmatige slaperigheid overdag kunnen voorkomen zonder aanleiding te geven tot hyperactiviteit of het normale slaappatroon te verstoren.

Zowel adrafinil als modafinil veroorzaken doorgaans minder nervositeit en angst dan andere stimulerende middelen, en uit onderzoek blijkt dat ze slechts een zeer beperkt risico vormen voor de tolerantie en verslaving die kenmerkend is voor het langdurig of off-label gebruik van traditionele stimulerende middelen.

De meest gemelde bijwerkingen van adrafinil en modafinil zijn angst, slapeloosheid, hoofdpijn, indigestie en een droge mond. Deze bijwerkingen kunnen kort en tijdelijk zijn, maar als ze aanhouden of na verloop van tijd verergeren, wordt de gebruiker geadviseerd om medisch advies in te winnen.

Hoewel er meldingen zijn geweest van ernstige bijwerkingen, waaronder abnormaal hartritme en bloeddrukschommelingen, komen ze niet vaak voor en worden ze niet geassocieerd met een matige dosering voor kortdurend gebruik.

Hoe ze hetzelfde zijn

Na inname wordt adrafinil gemetaboliseerd in de lever, waar het wordt omgezet in de actieve metaboliet die we nu kennen als modafinil, terwijl de rest wordt gemetaboliseerd tot het inactieve modafinilzuur.

Aangezien adrafinil de voorloper is van modafinil, hebben beide geneesmiddelen dezelfde werkingsmechanismen en zeer vergelijkbare voordelen en effecten.

Werkingsmechanismen: Zowel adrafinil als modafinil activeren selectief neuronen in de hypothalamus en amygdala, waardoor de output van het orexine/hypocretine-systeem van de hersenen, dat grotendeels verantwoordelijk is voor waakzaamheid, toeneemt. Deze actie verhoogt ook de histamine- en noradrenalinespiegels, wat bijdraagt ​​aan de alertheid, en verhoogt tegelijkertijd de beschikbaarheid van glutamaat, een belangrijke prikkelende neurotransmitter die cruciaal is voor het geheugen, de uitvoerende functie en de algemene cognitie.

Adrafinil en modafinil verhogen ook de hoeveelheid dopamine die beschikbaar is voor gebruik in de hersenen. Dopamine is de neurotransmitter die de plezier- / beloningsreactie creëert en het verhogen van de beschikbaarheid ervan speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de stemming en het vergroten van de alertheid. Traditionele stimulerende middelen zoals amfetaminen verhogen de dopaminegehalten door direct een verhoogde afgifte van dopamine te stimuleren, maar eugeroica verhogen de beschikbaarheid van dopamine door de neurale receptoren te blokkeren die dopamine uit het systeem verwijderen. Aangenomen wordt dat dit geleidelijke en enigszins indirecte effect op het dopaminerge systeem adrafinil/modafinil aanzienlijk minder potentieel verslavend maakt dan andere stimulerende middelen.

Voordelen en effecten: Zowel adrafinil als modafinil zijn buitengewoon effectief in het bevorderen van wakkerheid, het verhogen van de alertheid, het remmen van de slaapdrang, het vertragen van het begin van vermoeidheid en het verminderen van de perceptie van vermoeidheid. Studies hebben aangetoond dat eugeroica eigenlijk effectiever zijn dan methamfetamine bij het remmen van de drang om te slapen, waardoor er meer geconsolideerde perioden van wakker zijn zonder de extreme rebound-slaperigheid die wordt geassocieerd met andere stimulerende middelen.

Van Adrafinil en modafinil is ook aangetoond dat ze meetbare verbetering teweegbrengen in een breed scala aan cognitieve vaardigheden, variërend van het vergroten van het werkgeheugen en vloeibare intelligentie tot het verbeteren van ruimtelijk en episodisch geheugen, patroonherkenning, uitvoerende functies en prestaties bij taken die denken op een hoger niveau vereisen. Klinische onderzoeken bevestigen dat eugeroïcica de stemming verbetert bij zowel slaaparme als niet-vermoeide proefpersonen, en nieuw onderzoek suggereert dat adrafinil/modafinil mogelijk neuroprotectieve eigenschappen heeft die bijdragen aan de algehele gezondheid van de hersenen.

Hoewel zowel adrafinil als modafinil veilig, effectief en goed verdragen zijn, is het belangrijk op te merken dat langdurig dagelijks gebruik niet wordt aanbevolen.

Modafinil moet worden ingenomen volgens de aanwijzingen van de arts en adrafinil moet af en toe worden gebruikt in plaats van als onderdeel van een dagelijks noötropisch regime.

Adrafinil en Modafinil: de verschillen

Hoewel adrafinil en modafinil in veel opzichten bijna identiek zijn, zijn er enkele significante verschillen tussen de twee.

Potentie en dosering: Modafinil is aanzienlijk krachtiger dan adrafinil en er zijn lagere doses nodig om hetzelfde niveau van effectiviteit te bereiken. Dit verschil wordt toegeschreven aan het feit dat niet alle adrafinil volledig wordt omgezet in modafinil. Een typische therapeutische dosis modafinil varieert bijvoorbeeld van 100 mg tot 200 mg, hoewel doses tot 400 mg per dag niet ongewoon zijn. Adrafinil-doseringen zijn gemiddeld 300 mg tot 600 mg, hoewel soms doses tot 1200 mg per dag worden gemeld.

Begin, halfwaardetijd en duur van de werkzaamheid: Modafinil werkt sneller dan adrafinil, dat door de lever moet worden verwerkt voordat het effect heeft. Modafinil is over het algemeen binnen 60-90 minuten op piekniveaus in het bloed, terwijl adrafinil tot een extra uur kan duren om piekniveaus te bereiken.

toxiciteit: Omdat adrafinil in de lever moet worden gemetaboliseerd, heeft het enige kans op toxiciteit bij langdurig gebruik. Hoewel verhoogde leverenzymen soms in verband worden gebracht met het gebruik van adrafinil, zijn werkelijke meldingen van levertoxiciteit zeldzaam en worden ze in verband gebracht met langdurig gebruik in hoge doseringen.

Wettelijke status van: Een van de belangrijkste manieren waarop de modafinil nederland twee eugeroïciën van elkaar verschillen, is hun juridische status. Hoewel zowel adrafinil als modafinil door de World Anti-Doping Association zijn verboden als prestatieverhogende middelen, is adrafinil momenteel niet gereguleerd en is het in de meeste landen zonder recept verkrijgbaar. Modafinil wordt in de VS vermeld als een gereguleerde stof (Schedule IV) en kan in de meeste landen, waaronder de VS, Canada en de meeste Europese landen niet legaal worden gekocht zonder recept.

Kosten: Adrafinil kost aanzienlijk minder dan modafinil, wat enorm duur kan zijn. Afhankelijk van de apotheek die u gebruikt, kan modafinil meer dan $ 300 kosten voor een recept van 20 tabletten in de VS. Adrafinil is overal verkrijgbaar tegen een fractie van de kosten van modafinil.

Wat past bij jou??

Als u een aandoening heeft waarvoor uw arts modafinil heeft voorgeschreven, is dit de juiste keuze voor u.

Echter, vanuit puur praktisch oogpunt is adrafinil om verschillende redenen meestal een betere optie voor alle andere gebruikers users.

Het belangrijkste is dat adrafinil niet gereguleerd is en legaal kan worden gekocht zonder recept. Modafinil is een gereguleerde stof en het kopen ervan zonder recept is illegaal in de VS, Canada en de meeste andere landen over de hele wereld.

Kosten zijn ook een belangrijke factor. De prijs van modafinil kan een echte last zijn voor receptkopers, tenzij een verzekering ten minste een deel van de kosten dekt, en het kan onbetaalbaar zijn voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in de nootropische voordelen van eugeroics in plaats van de behandeling van een slaapstoornis.

Adrafinil is beschikbaar in een breed scala aan doseringen tegen een fractie van de kosten van modafinil.

Het komt neer op

Hoewel zowel adrafinil als modafinil veilig, effectief, goed verdragen en in veel opzichten vrijwel identiek zijn, is adrafinil de juiste optie voor gebruikers die op zoek zijn naar nootropische voordelen omdat het gemakkelijk verkrijgbaar is als nootropisch of voedingssupplement en legaal kan worden gekocht zonder recept bij een fractie van de kosten van modafinil.

Hoewel adrafinil mogelijk enkele toxiciteitsimplicaties kan hebben die modafinil niet heeft, zijn deze gerelateerd aan langdurig gebruik bij zeer hoge doseringen en zijn niet waargenomen wanneer adrafinil gedurende korte tijd in de aanbevolen doses wordt ingenomen.

Als je geïnteresseerd bent in noötropica die vermoeidheid tijdelijk kunnen verbannen en je urenlang op maximale energie en cognitieve vaardigheden kunnen houden zonder je normale slaapcyclus te verstoren of je een rebound-crash te bezorgen, is adrafinil een nootropic die het overwegen waard is.

Van plan om een ​​nieuw suppletieregime te starten? Zie onze medische disclaimer.