Een vertraging in de menstruatie kan optreden op verschillende leeftijdsperioden in het leven van een vrouw: tijdens de puberteit, tijdens de puberteit en bij premenopauzale vrouwen. Aangenomen wordt dat een vertraging van maximaal 5 dagen normaal is. Een aandoening waarbij de menstruatie gedurende 6 maanden of langer afwezig is, wordt amenorroe genoemd..

Elke vertraging in de menstruatie kan wijzen op het begin van de zwangerschap (zelfs als de vrouw aanneemt dat dit onmogelijk is – er was geen geslachtsgemeenschap, er werden betrouwbare voorbehoedsmiddelen gebruikt).

Gelukkig is zwangerschap de meest voorkomende en meest fysiologische oorzaak van vertraagde menstruatie bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. In dit geval kan een vertraging van de menstruatie gepaard gaan met tekenen als een verandering in smaak en reukgevoelens, stuwing, gevoelige borsten. In dit geval geeft een zwangerschapstest in de regel een positief resultaat. Een uitstel van de menstruatie treedt ook op tijdens een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, wanneer de eicel aan de eileider is bevestigd. In dit geval kunnen alle subjectieve gewaarwordingen die kenmerkend zijn voor zwangerschap ook aanwezig zijn..

In sommige gevallen kan een vertraging van de menstruatie worden veroorzaakt door andere factoren. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende oorzaken van gemiste menstruatie..

1. De menstruatiecyclus kan worden verlengd als gevolg van een ovulatie-afwijking. De reden hiervoor kan zijn: acute ontsteking, ernstige emotionele shock, gebrek aan ovulatie in deze cyclus of late ovulatie. Dit laatste is in de regel een gevolg van hormonale therapie (oestrogenen nemen in de pre-ovulatieperiode: ovulatie kan worden uitgesteld met 10-15 dagen!), Anticonceptie gebruiken – pillen "volgende dag" of het plotseling stoppen van anticonceptie tijdens een cyclus.

2. De reden voor de vertraging in de menstruatie kan het gebruik van orale anticonceptiva zijn. Tijdens de toediening van het medicijn of na het stoppen ervan gedurende verschillende menstruatiecycli, kan er geen menstruatie zijn: dit is het zogenaamde ovariële hyperinhibitiesyndroom.

Met de ontwikkeling van het ovariële hyperinhibitiesyndroom worden orale anticonceptiva geannuleerd. In de regel binnen 2-3 maanden, maximaal – binnen 6 maanden na het einde van hun inname, herstelde de functie van de eierstokken spontaan. Als de menstruatie langer aanhoudt, worden medicijnen voorgeschreven die het werk van de hypofyse stimuleren (CLOMIFEN), of medicijnen die de rijping van het ei en de afgifte uit de eierstok stimuleren (PERGONAL, CHORIONIC GONADOTROPIN). Andere anticonceptiemethoden moeten worden gebruikt totdat de normale menstruatie is hersteld..

3. Verstoring van de cyclus kan worden veroorzaakt door een functionele ovariumcyste – een folliculaire cyste, een niet-geovuleerde follikel (LUF-syndroom) of een corpus luteumcyste (die soms kan "leven" langer dan normaal, waardoor het begin van de menstruatie wordt vertraagd) Het LUF-syndroom wordt gekenmerkt door de normale rijping van de dominante follikel gedurende de cyclus, maar zonder breuk. Wat gebeurt er in 5-10% van de normale cycli. Maar als dit syndroom vaak terugkeert, leidt dit meestal tot het onvermogen om zwanger te raken. Diagnostiek is gebaseerd op gegevens van hormonale analyses en echoscopie.

4. Periodieke vertragingen in de menstruatie zijn kenmerkend voor een ziekte zoals polycysteuze ovariumziekte (PCOS). Onder dit concept worden een aantal pathologische processen gecombineerd waarbij de productie van hormonen wordt verstoord. Tegelijkertijd komt de eisprong niet voor in het lichaam (het vrijkomen van een eicel uit de eierstok) en treedt onvruchtbaarheid op.

PCOS wordt waargenomen wanneer de functie van verschillende organen is aangetast: de hypothalamus, hypofyse, bijnieren, schildklier en de eierstokken zelf. Daarom kan de ziekte zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de oorzaken van het optreden, en het is niet voldoende om één diagnostisch teken of methode te gebruiken om een ​​diagnose te stellen..

Met polycysteus ovarium, de meest voorkomende menstruele onregelmatigheden (vaker vertragingen van enkele dagen tot enkele maanden), overmatige groei van het lichaamshaar, een toename van de grootte van de eierstokken (maar niet altijd), bij de helft van de patiënten – obesitas. Bij het meten van de basale temperatuur (in het rectum) blijft deze ongeveer constant tijdens de cyclus en neemt niet toe in de tweede helft ervan, zoals normaal is. Bij de meest uitgesproken (primaire) vorm van de ziekte verschijnen deze symptomen al in de adolescentie na het begin van de menstruatie..

Om deze aandoening te behandelen, worden verschillende hormonale medicijnen voorgeschreven, worden medicijnen gebruikt die het niveau van mannelijke geslachtshormonen verlagen (waarvan de vorming toeneemt met deze ziekte), metabolische processen in de structuren van de hersenen reguleren, enz. In aanwezigheid van obesitas , is het absoluut noodzakelijk om het lichaamsgewicht te verminderen. Ter voorbereiding op een geplande zwangerschap is een belangrijke behandelingsfase het stimuleren van de eisprong – het vrijkomen van een eicel uit de eierstok. Hiervoor worden medicijnen gebruikt en als ze niet effectief zijn, worden chirurgische behandelingsmethoden gebruikt. Momenteel wordt het uitgevoerd door laparoscopie: er worden kleine gaatjes gemaakt in de voorste buikwand waardoor optische instrumenten voor het onderzoeken van de buikholte en chirurgische instrumenten worden ingebracht.

5. Vertraagde menstruatie kan worden veroorzaakt door verschillende gynaecologische aandoeningen, zoals ontsteking van de baarmoederaanhangsels (salpingo-oophoritis), vleesbomen (goedaardige tumor van de baarmoeder) en andere. Er moet echter worden opgemerkt dat bij deze ziekten bloeding uit de baarmoeder vaker voorkomt..

6. Een uitstel van de menstruatie kan ook optreden na een zwangerschapsafbreking. De reden is hormonale onbalans, evenals het feit dat tijdens de instrumentele curettage van de baarmoeder een overmatige hoeveelheid weefsel kan worden verwijderd, inclusief dat deel van de binnenwand van de baarmoeder, dat normaal groeit tijdens de menstruatiecyclus en wordt uitgescheiden in de vorm van menstruatiebloed. Het kost soms iets meer tijd om deze functionele laag te herstellen dan tijdens een normale cyclus. Dat wil zeggen, na een abortus kan de menstruatie niet na 28-32 dagen optreden, maar na 40 dagen of langer. Deze vertraging is niet normaal: de vrouw heeft onderzoek en behandeling nodig..

7. Stress – langdurig of sterk op korte termijn – is de oorzaak van het slecht functioneren van de centrale structuren (hersenschors, hypothalamus) die het werk van de eierstokken en de baarmoeder reguleren. Een voorbeeld van dergelijke aandoeningen is de zogenaamde oorlogsamenorroe, wanneer vrouwen onder stress stoppen met menstrueren..

8. Een andere reden voor een aanzienlijke vertraging van de menstruatie kan een aanzienlijk en snel gewichtsverlies zijn. Dus artsen hebben zo’n concept als kritische menstruatiemassa – dit is het gewicht, in aanwezigheid waarvan adolescente meisjes in de regel met menstruatie beginnen. We zijn echter meer geïnteresseerd in het feit dat een vrouw met een sterk verlangen om af te vallen, na het bereiken van deze kritieke menstruatiemassa (45-47 kg), niet alleen het gewenste resultaat kan krijgen, maar ook een lange vertraging van de menstruatie..

Meestal treedt dit effect op bij anorexia nervosa, een eetstoornis die wordt gekenmerkt door het weigeren en / of weigeren van voedsel. Dit gaat gepaard met een verstoring van het werk van dergelijke regulerende systemen van het lichaam als het zenuwstelsel en het endocriene systeem. Anorexia nervosa wordt gekenmerkt door een sterke afname van de productie van hypofysehormonen, die reguleren, inclusief het werk van de eierstokken. In dit geval moet een verminderde voortplantingsfunctie worden beschouwd als een beschermende reactie in omstandigheden van voedingstekorten en mentale stress. Om de aan leeftijd gerelateerde afscheiding van hormonen te herstellen, is het daarom nodig om een ​​ideaal lichaamsgewicht te bereiken en mentale stress te elimineren..

Anorexia nervosa kan in 50% van de gevallen optreden bij episodes van boulimia (eetaanvallen), waarna de patiënt vooral duidelijke tekenen van angst, wroeging en depressie vertoont, succesvolle pogingen om braken op te wekken.

Een van de redenen voor vertraagde menstruatie moet ook worden toegeschreven:

– Vitaminetekort, stofwisselingsstoornissen;

– Beroepsrisico’s (blootstelling aan bepaalde chemicaliën, radioactieve straling, enz.);

– Chirurgische en gynaecologische ingrepen;

– Verwondingen aan het urogenitale kanaal;

– Intense fysieke activiteit;

– Ziekten van inwendige organen, inclusief ziekten van het voortplantingssysteem.

Als uw menstruatie meer dan 5 dagen te laat is, is het raadzaam om naar een gynaecoloog te gaan. Wat een dokter kan doen?

Onderzoek door een verloskundige-gynaecoloog sluit aandoeningen uit die onmiddellijke chirurgische ingreep vereisen. Het kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn, een bevroren zwangerschap, tumorziekten, enz..

Om de oorzaak van menstruele onregelmatigheden te begrijpen, kan de arts aanvullende onderzoeken voorschrijven:

– het meten van de basale temperatuur en het plannen van de verandering ervan – deze metingen maken het, samen met andere methoden, mogelijk om de aanwezigheid of afwezigheid van een dergelijke gebeurtenis als ovulatie te beoordelen – het vrijkomen van een ei uit de eierstok;

– Echografie van de bekkenorganen – baarmoeder, eierstokken;

– een bloedtest op hormonen – met zijn hulp wordt het niveau van hormonen van de hypofyse, eierstokken en, indien nodig, andere endocriene klieren bepaald;

– computergestuurde of magnetische resonantie beeldvorming – methoden die kunnen worden gebruikt om laag-voor-laag afbeeldingen van hersenstructuren te verkrijgen om een ​​hypofysetumor uit te sluiten.

In aanwezigheid van bijkomende endocriene ziekten, zal de gynaecoloog een consult met andere artsen benoemen – endocrinoloog, psychotherapeut, voedingsdeskundige.