Inhoud

Elke derde man boven de 30 wordt op de een of andere manier met dit probleem geconfronteerd..

Wat is erectiestoornissen

Over erectiestoornissen (ED). Symptomen en oorzaken (ED) worden gezegd wanneer een man regelmatig moeilijkheden ervaart in zijn seksleven. Dit omvat drie componenten in elke combinatie:

 • er komt helemaal geen erectie voor;
 • er treedt een erectie op, maar het is onmogelijk om deze te behouden;
 • noch de erectie zelf, noch het seksuele verlangen (libido) bij de man. Hij “heeft er gewoon geen zin in” – zelfs in de meest schijnbaar romantische en opwindende omstandigheden.

Volgens statistieken heeft een of ander erectieprobleem erectiestoornissen (ED) bij elke derde man ouder dan 30 jaar en elke tweede man ouder dan 50.

Eerder werd erectiestoornis impotentie genoemd (van het Latijnse impotentie – “impotentie”). Maar tegenwoordig vermijden artsen het gebruik van de “machteloze” term voor alles wat u moet weten over erectiestoornissen (ED), omdat het te categorisch is, een beledigende connotatie heeft en niet helemaal bij het probleem past..

Impotentie is permanente “impotentie”, terwijl bij mannen met erectiestoornissen de erectiestoornis kan toenemen of bijna kan verdwijnen, afhankelijk van vele factoren.

Hoe verschijnt een erectie

Erectie is een complex proces waarbij normale mannelijke seksuele functie betrokken is: nadruk op orgasme en ejaculatie hersenen, hormonen, zenuwvezels, spieren, bloedvaten.

Na een signaal van seksuele stimulatie te hebben ontvangen (door fysieke strelingen, observatie van het lichaam van een vrouw, fantasieën over seks), verhogen de hersenen de productie van een aantal hormonen: oxytocine, dopamine, noradrenaline, testosteron. De veranderde hormonale achtergrond zorgt voor de bloedstroom en triggert de overdracht van zenuwimpulsen naar de geslachtsorganen. De zaadleider begint te samentrekken, pompt sperma uit de bijbal, waar ze worden opgeslagen, en leidt ze naar de penis. De penis wordt hard. Tegelijkertijd begint de spiercontractie aan de basis van de penis en stijgt deze. Dit is hoe een erectie ontstaat.

De minste verstoring in elk stadium van dit proces kan leiden tot erectiestoornissen..

Een paar decennia geleden werd het falen van mannen in de intieme sfeer bij voorkeur toegeschreven aan “zenuwen” – werk- en gezinsproblemen, vermoeidheid, stress, verlies van interesse in een partner. Maar tegenwoordig geloven wetenschappers dat slechts één op de vijf gevallen van ED in verband wordt gebracht met psychologie. Erectiestoornissen worden veroorzaakt door psychogene impotentie bij 80% van de patiënten – een overzicht | ScienceDirect-onderwerpen op basis van fysieke factoren – bepaalde ziekten of verwondingen.

Wat zijn de psychologische oorzaken van erectiestoornissen

Deze erectiestoornissen (ED) kunnen op zichzelf ED veroorzaken of potentieproblemen verergeren als gevolg van fysieke factoren..

1. Problemen in een relatie met een partner

Een erectie begint in de hersenen. Als dit orgaan van een man om de een of andere reden een bepaalde vrouw niet meer als een opwindend object beschouwt, wordt het erectiemechanisme niet geactiveerd.

2. Stress

Nerveuze spanning interfereert soms met Kan stress en angst erectiestoornissen veroorzaken? de hersenen geven signalen correct door aan de geslachtsorganen. Dit betekent dat de penis zich niet met bloed kan vullen of niet kan stijgen..

3. Angst, twijfel aan zichzelf

Sterke gevoelens (“Zullen ze ons niet zien?”, “Wat als ik het niet kan?”, “Is er echt zo’n meisje – en bij mij?!”) Beïnvloeden de overdracht van zenuwimpulsen even negatief als stress.

4. Depressie

Angst, een laag zelfbeeld en schuldgevoelens die gepaard gaan met depressie zijn op zichzelf schadelijk voor de erectie. Bovendien hebben mannen in deze toestand meer kans dan vrouwen om de interesse van Depression Basics in hun eens favoriete bezigheid – seks, inclusief.

Nog triester, antidepressiva kunnen ook de zin in seks onderdrukken, het proces van opwinding en orgasme vertragen..

5. Slechte gewoonten

Artsen kijken ook met argwaan naar alcoholmisbruik. De gegevens hier zijn echter niet zo eenduidig. In sommige gevallen maakt alcohol het later die avond moeilijk: afnemende alcoholvergiftiging en de seksuele opwinding van mannen. Maar niet per se.

Feit is dat alcohol een tegenstrijdig effect heeft op alcoholgebruik en erectiestoornissen: meta-analyse van populatiestudies. Enerzijds drukken sterke dranken het zenuwstelsel, dat wil zeggen dat ze de overdracht van signalen van de hersenen naar de geslachtsorganen bemoeilijken. Aan de andere kant bevrijden ze, verwijderen ze enkele fysiologische remmen en vergroten daardoor het seksuele verlangen.

Hoe ernstig alcoholmisbruik uw specifieke seksuele functie zal beïnvloeden, hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld: hoe oud ben je, of je rookt, of je aan overgewicht lijdt. Maar aangezien alcohol op zichzelf uw gezondheid niet verbetert, is het beter om het er niet mee te overdrijven..

Wat zijn de fysieke oorzaken van erectiestoornissen

We hebben het over ziekten of aandoeningen die verband houden met afwijkingen in de hersenen, hormonale verstoringen, de bloedsomloop of de overdracht van zenuwimpulsen. Hier zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden van erectiestoornissen (ED). Symptomen en oorzaken .

1. Overgewicht

Zwaarlijvige mannen hebben lage testosteronniveaus Verlaagd testosteron bij mannelijke obesitas: mechanismen, morbiditeit en management. En het beïnvloedt zowel het libido als de erectie. Bovendien kan zwaarlijvigheid hypertensie en verharding van de slagaders veroorzaken, waardoor de bloedtoevoer naar de penis afneemt..

En een wazig lichaam met overgewicht is een veelvoorkomende oorzaak van een laag zelfbeeld. Wat het bedreigt, weet je al.

2. Hypertensie

En hier is er een vicieuze cirkel: potentieproblemen kunnen worden veroorzaakt door zowel hypertensie als de medicijnen die het behandelen.

3. Hoog cholesterol

“Slecht” cholesterol zet zich af op de wanden van de bloedkanalen en vormt daarop vettige plaques. Ze vernauwen het lumen van bloedvaten, verstoren de bloedcirculatie en verstoren in het bijzonder de bloedtoevoer naar de penis. In dergelijke omstandigheden is het moeilijk om een ​​stabiele, sterke erectie te krijgen..

4. Ziekten van het cardiovasculaire systeem

Elke storing in het werk van het hart en de bloedvaten verstoort het mechanisme van de erectie.

5. Diabetes mellitus

Erectiestoornissen en diabetes: neem de controle vandaag de dag beschadigt de zenuwen en bloedvaten. Met voorspelbare gevolgen voor de erectie.

Het feit dat bij diabetes mellitus de testosteronspiegel vaak afneemt Hypogonadisme (laag testosteron).

6. Slaapstoornissen

Slaap is een essentieel biologisch proces dat nodig is voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid. Slaap, slaapstoornissen en seksuele disfunctie Fysiologische processen in het lichaam worden verstoord als we niet genoeg slaap krijgen. De testosteronproductie verslechtert bijvoorbeeld en de spierreflexen nemen af ​​- ook in de bulbocaverneuze spier, die verantwoordelijk is voor het optillen van de penis tijdens erectie. De uitkomst is voorspelbaar.

Slapeloosheid, obstructieve slaapapneu, rustelozebenensyndroom en andere slaapstoornissen zijn nauw verbonden met de ontwikkeling van erectiestoornissen..

7. Multiple sclerose

Multiple sclerose is een ziekte waarbij zenuwvezels, verspreid over de hersenen en het ruggenmerg, beschadigd raken (vandaar de naam “diffuus”). Signalen van de hersenen naar organen, weefsels en terug beginnen met een hapering over te gaan, wat het welzijn, de prestaties en de potentie beïnvloedt.

8. Ruggenmergletsel

Erectiestoornissen kunnen het gevolg zijn van een val of harde klap tegen de rug of het bekken.

Hoe erectiestoornissen te behandelen

Het hangt ervan af wat het probleem veroorzaakt. Dus de eerste stap is om een ​​therapeut te zien. De arts zal een onderzoek uitvoeren, uw zenuw- en spierreflexen controleren, in detail vragen stellen over uw levensstijl en psychische toestand, aanbieden om bloed- en urinetests uit te voeren en eventueel een echo van de penis doen (dit is nodig om problemen met bloed op te sporen). stromen).

Het kan zijn dat uw situatie uitsluitend wordt veroorzaakt door een verkeerde levensstijl. In dit geval zal de therapeut erectiestoornissen (ED) adviseren. Diagnose en behandeling oefenen en u vertellen wat en hoe u in het dieet kunt corrigeren.

Als de oorzaak van erectiestoornissen dieper is, krijgt u een verwijzing naar een specialist. Het kan een uroloog, endocrinoloog, cardioloog, psychotherapeut zijn. Artsen kunnen u helpen bij het omgaan met de psychische en fysieke stoornissen die tot ED hebben geleid.

Maar om een ​​erectie te herstellen, is het vaak niet nodig om op het einde van de therapie te wachten. Er zijn verschillende manieren om het probleem snel op te lossen:

 • Het nemen van bepaalde medicijnen – in tabletten of in de vorm van injecties. De medicijnen verbeteren de bloedcirculatie en de geleiding van zenuwsignalen.
 • Hormoonvervangende therapie. Deze methode is aangewezen als er geen erectie is vanwege onvoldoende productie van een belangrijk hormoon..
 • Met behulp van vacuümpompen. Deze apparaten zijn een holle buis met een handmatige of batterijgevoede pomp. De penis wordt in de buis ingebracht en vervolgens wordt er met behulp van een pomp lucht uit gepompt. Hierdoor ontstaat een vacuüm dat letterlijk bloed in de penis trekt. Vervolgens wordt een spanring op de basis van de penis geplaatst om het bloed binnen te houden en de penis stevig te houden. De ontvanger gaat af en u bent klaar voor actie. Denk eraan om de ring na geslachtsgemeenschap te verwijderen.
 • Falloprothesen. Het zijn ook penisimplantaten of penisimplantaten. De chirurg naait deze apparaten aan de zijkanten van de penis. Je kunt ze op het juiste moment opblazen en zo voor een erectie zorgen..

De arts zal u vertellen welke van deze opties in uw geval het meest effectief zijn..

Hoe erectiestoornissen te voorkomen

Het is onmogelijk te garanderen dat u deze problemen nooit zult tegenkomen: helaas is niemand immuun voor dezelfde multiple sclerose of ernstige verwondingen. Maar het is heel goed mogelijk om de risico’s te verkleinen..

Artsen vertellen erectiestoornissen (ED) dat de meest effectieve manier om erectiestoornissen te voorkomen een gezonde levensstijl is.

 • Verplaats meer. Het versterkt het cardiovasculaire systeem.
 • Blijf bij een gezond dieet. Probeer elke dag groenten, fruit, ontbijtgranen, vlees en zuivelproducten te eten. En vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten en transvetten, zoals fastfood of gebakken goederen..
 • Beheers uw gewicht. Het is wenselijk dat de body mass index (BMI) niet hoger is dan 24,9.
 • Geef slechte gewoonten op. Probeer te stoppen met roken en beperk uw alcoholgebruik.
 • Leer stress te beheersen.
 • Onderga regelmatig preventieve onderzoeken bij een therapeut en gespecialiseerde specialisten. Dit zal u helpen om in de vroege stadia een verhoging van uw cholesterol of bijvoorbeeld prediabetes op te vangen..
 • Behandel indien nodig. Gediagnosticeerde ziekten vereisen therapie. Stel het niet uit tot later: het wordt elke dag moeilijker om de ziekte te verslaan..